Recent Posts
RSS Feeds

7 Haziran 2010

Bill Gates'in Az Bilinen Özellikleri



Bill Gates’in “İş Lideri” olma özelliği onun “Bazı işleri en kısa zamanda bitirmenin yolu, bunlardan sadece birini hemen o an yapmaktır” sözünde yatar.Şirket giderlerini düşürmenin yolu, aracı sayısını azaltmaktır.Hızlı kararlar ayak üstü kararlar değildir; hızlı kararlar alın ama oturarak alın.Ağaca tırmanmak için kafaya aya tırmanmayı koymak gerekir. Bill Gates olmak istediği yeri hedefledi, Harward üniversitesini yarıda terk etti, Microsoft’u 100 dolarla kurdu.Gates tutumlu bir insan. Tarifeli uçak kullanıyor, gece hayatı yaşamıyor, özel uçağı yok, tatillerini mütevazı yerlerde yapıyor.Birçok iş lideri Zen, Konfüçyüs ve Samuray geleneğini merak etmiştir. Çünkü Japonya, bilgisayar ve elektronik gelişimini bu manevi felsefelere borçludur. Hindistan aynı bütünün etrafında (Manevi cihazlanma) Microsoft’un bugün en aranan elemanlarını yetiştirmiştir. Bill Gates, Hintli ve Japon personel çalıştırmaya özellikle dikkat ediyor. Üçüncü olarak da dedelerinden Ahi ve Lonca kültürü almış olan Türkler geliyor.
Bill Gates, kendisi de dahil olmak üzere çalışanlarına yüksek, astronomik ücretler vermiyor. Microsoft’un hiçbir çalışanı dünyanın en yüksek ücretli çalışanları listesine giremiyor. Bunun yerine akıllı elemanları çekebilmek için onlara hisse veriyor. Örneğin Bill Gates, Microsoft’un şimdiki başkanı olan Steve Ballmer’ı çalışmaya razı edebilmek için yüklüce hisse vermişti. Ballmer bu hisseler sayesinde şimdi 10 milyar dolardan fazla servete sahip. Microsoft’un içinde yaklaşık on kişi dolar milyarderi. Microsoft çalışanlarının üçte biri ise dolar milyoneri (37 binden fazla çalışanı var). Bill Gates dağıta dağıta daha zengin olmanın yolunu bulmuş. Çalışanlara hisse vermek Amerika’da yaygın bir uygulama ama hiçbir şirkette bu ölçüde hisse dağıtımına rastlanmıyor.
Bill ve Melinda Gates Vakfı ile özellikle de Afrika’da pek çok insani organizasyonda bulunuyor.




* * *


Gates fiyatı 1500 dolar olan cep telefonları çıktığında onları çok pahalı bulmuştu. Oysa tüm cep telefonu şirketlerini satın alacak kadar servete sahipti. Sonunda cep telefonlarının pratik yararlarını görmüş ve bir tane edinmişti




Sevenleri olduğu kadar sevmeyenleri de var.




Söylendiğine göre Microsoft her yıl programcılarından en zayıf olan yüzde 5 kadarını işten çıkarıp, ekibini taze ve güçlü tutmaktadır.


* * *Gates 1983 yılından beridir hiç programlama yapmamıştır. Yine de zorda kalınması durumunda Gates’in bir haftada etkileyici yazılımlar geliştirebileceğinden kimsenin şüphesi yoktur.

1 yorum:

pınar derman dedi ki...

Ağaca tırmanmak için kafaya aya tırmanmayı koymak gerekir... çok hoşuma gittii bu sözü yaww... eevet gerçekten hep daha fazlasını düşünmek gerekli daha fazlasını istemek ben bunu yeni keşfettim := )

Yorum Gönder