Recent Posts
RSS Feeds

15 Haziran 2010

Şerbetçi

Karacaoğlan parkında gezinirken hemen ilk girişte göze çarpan bronzdan yapılmış şerbetçi heykelini görebilirsiniz.İçini suyla doldurmuşlar bir çeşme niteliğinde buz gibi su içebiliyorsunuz.Aklıma çocukluk yıllarımda pazarda dolaşan şerbetçiler geldi  şimdilerde onlardan eser kalmadı sanki eskisi gibi gelenek ve görenekler kalmadı.Osmanlı dönemi İstanbul’unun meydan ve çarşı gibi halkın fazla rağbet ettiği yerlerde sokak satıcıları dediğimiz esnaflar günün vazgeçilmezleri arasındaydı. Bunlar içinde özellikle yaz aylarında göze çarpan esnaf seyyar şerbetçilerdi. Seyyar şerbetçiler sırtlarına aldıkları güğüm şerbetliklerle ve bellerine doladıkları bardaklarıyla sokak aralarında dolaşırlar, musluğu üstünden kıvrılan güğümün ağzını hafifçe eğerek şerbeti bellerine doladıkları bardaklara boşaltırlardı. Kimi “Şerbet var şerbet! Buz gibi buz! Otuziki dişe keman çaldırır!” diye bağırır kimi de sadece bardaklarını şakırdatmakla yetinirdi:)

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhabalar,

Şerbetçi heykeliyle bizi tanıştırmanız ve eski İstanbul yaşantısından derkenar notlar aktarmanız harikaydı. Ben ne eski ne de yeni İstanbul'u yaşayanlardan değilim. Sadece kitap, film ve videolardan izleyebildiğim bir İstanbul'u tanıyorum.

Bu güzel paylaşımınızdan dolayı size teşekkür ederim.
Saygılarımla.

nilya dedi ki...

Beğendiyseniz ne mutlu bana ben teşekkür ederim ilginiz için.Antalyada karacaoğlan parkında hemen ilk girişte göze çarpan bronz bir şerbetçi..yolunuz bir gün Antalyaya düşerse uğrarsınız parkımıza

Yorum Gönder