Recent Posts
RSS Feeds

17 Haziran 2010

Tandır Yapımı Ve Tandır Ekmeği




Köylerde hala ekmek pişirmek için kullanılan Tandrın yapımından kısaca bahsetmek istiyorum.Düz bir zeminin üzerine inşa edeceğiniz tandırı yapmak için kullanacağınız malzemeler toprak,su,saman,kiremit,tezek,talaş.Toprağın içine saman,tezek,talaş ve su döküp iyice karıştırdıktan sonra belli bir kıvama geliyor daha sonra bu oluşturduğunuz karışımı desteklemesi için kiremit kullanıyorsunuz aşağıdan yukarıya doğru bir çember şeklinde örüyorsunuz.Yaklaşık olarak topraktan 100 cm derinliğinde 120cm çapında olan tandırın son halini aşağıda görebilirsiniz.




TANDIR EKMEĞİ(Yöresel ekmeğimizdir).



Tandır ekmeği hamuru genelde mayalı olarak hazırlanır, ekşimiş olan hamuru tandıra uzun (halk dilinde sığır dili diye adlandırılır) bir sekil verilerek yapıştırılır. Tandırın ilk yanışında, ulavaç yapılır. Ulavaç (hamur pide için açılır, içine iç hazırlanıp konur). Mayasız olarak da kete yapılır. Kete (hamurun içine yumurta, soda, yoğurt , süt gibi malzemeler konularak yapılır.Daha sonra görmüş olduğunuz tandıra yapıştırmadan önce reyhanla su serpilir biraz eller yanmasın diye.Tandırdan taze çıkan ekmeğin tadına doyum olmaz:)

2 yorum:

Adsız dedi ki...

jonh nash eline sağlık çok güzel bir konuya deyinmişsin

Adsız dedi ki...

aylin inan bunu okurken ve görüntüsünüde görünce karnım açıktı tşk ederim sana

Yorum Gönder